"Cardul de sănătate este malefic şi este premergător cipurilor satanice. Noi plătim taxe, dar nu vrem să avem card de sănătate", a strigat un barbat cu ocazia dezbaterii publice iniţiate luni de Ministerul Sănătăţii despre cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Reprezentanţii ONG-urilor au atacat acest sistem, susţinând că noul card nu poate fi impus tuturor românilor şi trebuie să existe o alternativă, aşa cum ar fi "promis" în luna noiembrie oficialii din Ministerul Sănătăţii.
ONG-urile solicită găsirea unor alternative la cardurile de sănătate pentru românii care din anumite motive religioase sau morale nu vor să le utilizeze.
"Noi am analizat problema şi nu am găsit încă o soluţie, dar vom analiza în continuare", a precizat Adela Neagoe, secretar general adjunct în Ministerul Sănătăţii.
Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii consideră că acest card este o necesitate pentru sistemul de sănătate şi că va aduce o disciplinare financiară.
"Considerăm că noul sistem este extrem de sigur din punct de vedere al protecţiei datelor care se găsesc pe card şi a celor care se găsesc în sistemul informatic. Pe de altă parte, considerăm că este singura variantă viabilă şi singura aplicabilă în situaţia în care există foarte multe suspiciuni legate de modalităţile de plată a serviciilor medicale", a explicat Mihai Stupu, directorul sistemului informatic de la CNAS.
Cât costă şi cine plăteşte
Pacienţii şi medicii de familie vor plăti pentru cardul electronic de sănătate, au declarat reprezentantii medicilor de familie cu ocazia dezbaterii publice iniţiate de Ministerul Sănătăţii despre "Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate".
"Cardul de sănătate se implementează pe banii pacienţilor şi pe banii medicilor şi pe munca medicilor, iar dacă funcţionează prost tot noi v