Liberalizarea preturilor la gaze naturale si energie, in momentul de fata, fara un mecanism de control al ANRE, ar putea duce la majorari de preturi semnificative, in contextul in care legislatia nu prevede mecanisme anti-speculative, afirma expertii in energie, chestionati de DailyBusiness.ro.
Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), spune ca furnizorii de energie sunt pregatiti pentru liberalizarea pietei, insa avertizeaza ca, cel putin pentru consumatorii casnici, aceasta decizie trebuie sa fie insotita de un mecanism de protectie sociala.
"Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) trebuie sa realizeze un mecanism de evaluare a preturilor, pentru ca in momentul de fata, legislatia secundara este permisiva, a fost construita pornind de la premisa bunei credinte", afirma Lungu, pentru DailyBusiness.ro.
"Trebuie gasite solutiile pentru a evita mecanismele speculative. La fel, trebuie gasita de catre Guvern o solutie prin care sa fie protejati consumatorii vulnerabili, familiile fara posibilitati financiare ", a mai spus oficialul AFEER.
Acesta recomanda, asadar, evitarea solutiei de pe piata carburantilor, acolo unde Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a descoperit ca producatorii si comerciantii de benzina si motorina au majorat preturile nejustificat.
Liberalizarea brusca a preturilor, in absenta unui mecanism de control bine pus la punct, ar face ca acestea sa creasca fara controlIon Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania
Lungu crede ca ANRE va trebui sa monitorizeze atent piata, pentru a nu aparea fenomene speculative sau neconcurentiale, in sensul ca anumiti furnizori sa primeasca pachete preferentiale de energie, ca sa poata vinde mai ieftin.
Potrivit expertului, libe