Foto: Thinkstock A mânca sănătos înseamnă să alegem alimente de calitate şi să le mâncăm corect, la momentul potrivit, combinându-le corespunzător şi având întotdeauna starea necesară: cea de linişte.
Care sunt regulile de bază pentru ca procesul de digestie să nu ne facă probleme, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
1. Minimum 3 mese pe zi. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că foarte multe persoane sar peste micul dejun. Rezultatul: numărul înspăimântător al persoanelor obeze. Pentru că a trece peste micul dejun este una dintre cauzele acumulării de kilograme peste greutatea normală. Micul dejun trebuie să fie consistent, atrage atenţia specialistul nostru.
2. La masă, fără nervi, obosiţi sau înfriguraţi. Procesul digestiv este unul complex, ce este coordonat de creier. De aceea, când ne aşezăm la masă trebuie să protejăm creierul de gândurile apăsătoare. Să nu-i dăm de lucru suplimentar. De exemplu, dacă suntem înfriguraţi, creierul va fi ocupat cu revenirea la temperatura normală, evident în detrimentul procesului de digestie.
3. Fără alte activităţi. A mânca este o activitate în sine, chiar una complexă. Motiv pentru care trebuie să ne concentrăm asupra ei. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că trebuie să închidem televizorul, să nu folosim acest prilej pentru a purta discuţii în contradictoriu, să nu vorbim la telefonul mobil. Cuvântul de ordine când v-aţi aşezat la masă este linişte. În cazul în care nu veţi respecta această regulă, mâncarea o să vă cadă greu şi nu va fi digerată uşor.
4. Mâncaţi încet! Alocaţi timp suficient fiecărei mese. De asemenea, mestecaţi foarte bine mâncarea. Este indicat ca mâncarea solidă să fie mestecată până în momentul în care devine lichidă. Alimentele trebuie să fie puternic îmbibate cu sali