Cei 15 membri ai expediţiei „Adevărul“ au vizitat cea mai veche fermă de ceai din estul Africii, ridicată în anul 1910 de membrii familiilor britanice Mitchell şi McDonnell. Fiona McDonnell îi primeşte pe turişti în propria casă şi le povesteşte cum bunicul ei a pus pe picioare o afacere ajunsă acum la a treia generaţie.
O nouă zi pe continentul african - o nouă aventură. De data aceasta, cei 15 câştigători ai concursului „Rahan te trimite în safari", organizat de ziarul „Adevărul", au mers la câţiva kilometri de Nairobi, pentru a vizita o fermă de ceai. Peisajul se schimbă pe măsură ce te depărtezi de capitală. Plantaţiile apar de la 2.000 de metri altitudine, la fel şi copacii, care iau locul vegetaţiei uscate de până acum.
Proprietatea deţinută în oraşul Limuru de Fiona McDonnell, descendentă a familiei care a pus bazele unei industrii a ceaiului în Kenya, cuprinde şi şase acri de pădure, ultima suprafaţă cu astfel de vegetaţie din zonă. „Încercăm, pe cât posibil, să păstrăm pădurea aşa cum este ea, măcar de dragul lucrurilor care au fost. Oricum, ferma noastră era, în 1910, cea mai mare din estul Africii. Acum nu mai avem decât 10% din acea suprafaţă, adică 35 de acri", istoriseşte Fiona.
Ceaiul este gata în 24 de ore
Fiona McDonnell, lângă un arbore de ceai
Femeia mai povesteşte că niciodată nu s-a gândit că va prelua afacerea familiei, ba chiar i-a spus mamei sale în repetate rânduri că nu se vede implicată în afacere. „Dar unei mame nu trebuie să-i spui niciodată «niciodată», aveam să aflu eu mai târziu. După ce a murit mama, m-am trezit că trebuie să mă ocup de tot, iar în primele săptămâni era să ajungem la faliment. Nu am vrut să fertilizez ceaiul şi eram aproape de a fi respinşi complet de fabrică", spune Fiona privind către fotografiile familiei sale.
De altfel, turiştii care trec prag