Halpys Cement, subsidiara elenă a grupului Italcementi, a raportat furtul a circa 300.000 de certificate de CO2 (permise de emisii de gaze cu efect de seră) din registrul grec al permiselor, poliţia de la Atena identificând mai multe adrese IP din România ca fiind la originea atacului informatic, potrivit Reuters.
"Au fost furate aproximativ 300.000 de permise, dar aceasta este numai o estimare iniţială. Investigaţia este în derulare. Din ceea ce ştim, suntem singura companie elenă căreia i s-au furat permise", a declarat purtătoarea de cuvânt a Halpys. Ea nu a precizat exact când s-au furat permisele, evaluate la circa 4,4 milioane euro, însă a adăugat că registrul elen a informat compania în legătură cu "tranzacţii neobişnuit de mari" pe contul său pe 18 ianuarie.
Poliţia elenă a anunţat că a identificat zece adrese de IP din România folosite de hackeri pentru a ataca registrul Greciei. Autorităţile elene au sesizat Interpol. Piaţa spot din UE a permiselor de emisii de gaze cu efect de seră este închisă de zece zile după furtul de permise din registrele mai multor ţări la jumătatea lunii ianuarie în urma unor atacuri informatice. Paguba este estimată la 45 mil. euro. Joia trecută şi grupul CEZ, care construieşte în România parcuri eoliene, anunţa că a pierdut 700.000 de permise de emisii poluante în valoare de 10 mil. euro, în urma a două transferuri neautorizate efectuate în timpul unui atac informatic derulat săptămâna trecută asupra registrului din Cehia, potrivit Reuters Un caz similar a avut loc şi la sfârşitul anului trecut, când Holcim, unul dintre cei mai importanţi producători de ciment de pe piaţa locală, a raportat că persoane necunoscute au sustras 1,6 milioane de certificate de CO2, dintre care au fost recuperate 600.000 de unităţi. Valoarea certificatelor ce nu au putut fi recuperate se ridică la 15 mil. euro.
Anual, piaţa certific