Ferma de vaci de la Institutul Cartofului este un important centru naţional de cercetare. Specialiştii de la ferma de Bălţată Românească fac inseminare artificială pentru a îmbunătăţi calităţile rasei.
Ferma de taurine de la Braşov este una dintre cele mai importante bănci de material genetic de „Bălţată Românească" pentru întreaga zonă. Ferma numără 400 de capete, dintre care 180 sunt vaci cu lapte. Prin inseminare artificială cu material genetic provenit de la cei mai valoroşi tauri din lume, specialiştii realizează aici ameliorarea rasei.
„Ameliorarea se face prin infuzie de «Red Holstein» şi un back-cross cu «Bălţata Germană». Se urmăreşte îmbunătăţirea cantităţii la producţia de lapte, am obţinut o creştere de 20%, dar şi corectarea ugerului vacilor", explică Emil Neacşa, şeful fermei. Ameliorarea presupune şi îmbunătăţirea vitezei de creştere a tineretului.
La mare căutare
Procedeul de inseminare presupune recoltarea lichidului seminal de la exemplare extreme de valoroase de tauri. „Lichidul seminal se păstrează în azot lichid, la -196 de grade Celsius. Aşa se transport, iar specialiştii noştri realizează aici inseminarea artificială", spune Emil Neacşa. Exemplarele astfel obţinute în ferma de la Braşov sunt extreme de apreciate pe piaţa internă şi internaţională. O vacă gestantă pentru prima oară se vinde cu preţuri cuprinse între 1.600 şi 1.800 de euro.
„Exemplarele pe care le valorificăm sunt extreme de căutate. Se întocmesc liste de aşteptare, pe care sunt înscrişi cumpărătorii. Mai vindem şi masculi, de şase-şapte luni, în special pe piaţa Greciei. Aceşti masculi sunt folosiţi adesea pentru împerecherea naturală, pentru că provin din mame foarte valoroase", mai spune şeful fermei.
De la vacile de la ferma din cadrul Institutului Cartofului se obţine o producţie record de lapte. Îngrijitorii spun că, de câţiva ani, au decl