Martirul revoluţiei din Iran a fost Nada, o tânără de 26 de ani care a fost împuşcată pe străzile din Teheran. În Tunisia, eroul a fost Mohamed Bouazizi, un absolvent de facultate şomer care şi-a dat foc în faţa clădirii Guvernului. Cel care a dat startul revoluţiei din Egipt a fost Khaled Said.
Said, un tânăr afacerist din Alexandria, a fost omorât în bătaie de poliţia egipteană pe 6 iunie 2010. Moartea bărbatului a stârnit indignare în rândul egiptenilor şi a dus la crearea unei pagini de Facebook care îi poartă numele. Profilul virtual al unui om mort a devenit una din forţele din spatele revoltelor ce au început săptămâna trecută în Egipt.
Anonimul administrator al paginii de Facebook, cunoscut sub numele de El Shaheed (care în traducere înseamnă martir) a avut un rol important în organizarea celor mai mari demostraţii pe care le-a văzut Egiptul din 1970. Nici măcar cei care îl ajută pe El Shaheed să coordoneze protestele nu îi cunosc identitatea.
"Nimeni nu ştie cine este", a declarat activista Esraa Abdel Fatah pentru Newsweek. Cunoscută sub porecla de "Fata Facebook", Fatah a reuşit în 2008 să organizeze o grevă naţională cu ajutorul profilului ei virtual. Un alt activist, Basem Fathy crede că anonimatul persoanei din spatele profilului de Facebook este un lucru important deoarece îi dă credibilitate.
"El Shaheed este un om mort în jurul căruia se încing spiritele. Nu are gen, nume. Nu există un lider. Totul ţine de idei ", afirmă un activist din America care este în strânsă legătură cu Egiptul.
El Shaheed- un om obişnuit care nu vrea glorie
Într-o serie de interviuri acordate revistei Newsweek încă din momentul în care revoluţia din Cairo era o idee pe Facebook şi până când Internetul din Egipt a fost blocat, El Shaheed a refuzat să îşi dezvăluie identitatea. El nu a acceptat să vorbească despre viaţa