Ca să ţină pasul cu celelalte bănci private de pe piaţa autohtonă, CEC Bank, ultima bancă de top rămasă în portofoliul statului, are nevoie de o majorare de capital, consideră Radu Graţian Gheţea, preşedintele instituţiei. "Deocamdată avem posibilitatea să mai capitalizăm profiturile din următorii doi ani. În strategia 2007 - 2011 s-a stabilit o majorare de capital cu 2,4 miliarde lei", a declarat Gheţea, citat de Mediafax. El a explicat că majorările de capital vor ajunge la aproximativ 400 de milioane de lei, cu profitul încorporat aferent lui 2010. Gheţea spune că nu contează sub ce formă se va face această majorare de capital. O variantă posibilă este prin atragerea unor investitori instituţionali, după cum au declarat recent surse oficiale.
"Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista în discuţiile cu FMI pe majorarea capitalului băncii, probabil prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul de succes de la BCR", au explicat sursele citate.
În ultimii doi ani, Guvernul a încercat să facă o majorare a capitalului CEC - al cărei acţionar majoritar este Ministerul de Finanţe - din surse bugetare. Comisia Europeană nu a autorizat însă operaţiunea, pe motiv că este asimilabilă unui ajutor de stat
Guvernul nu susţine privatizarea
Discuţiile despre majorarea capitalului băncii de stat vin după ce, la începutul anului, ideea privatizării CEC Bank a fost discutată în mai multe medii. "În momentul de faţă nu se discută despre privatizarea CEC, dar în perioada următoare este posibil orice", a spus atunci Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor. Recent, şi premierul Emil Boc a declarat că Guvernul nu susţine privatizarea.
Statul a încercat să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, dar privatizarea a fost oprită în luna decembrie 2006. Atunci, o singură bancă, National Bank of Greece, şi-a manifestat i