Zeci de sătmăreni care îşi fac radiografii sunt expuși, în fiecare zi, iradierii de la aparatele Roentgen vechi. Primăria Satu Mare a încheiat un protocol cu Spitalul privind cumpărarea unui aparat de ultimă generaţie. Acordul va fi dezbătut la 10 februarie în Consiliul Local.
Primăria Satu Mare va investi 800.000 de lei pentru achiziționarea unui aparat Roentgen de ultimă generație, care va fi instalat la Secția de Radiologie a Spitalului Judeţean. Proiectul prin care se vor aloca banii va fi supus dezbaterii în ședința de Consiliu local din data de 10 februarie. Banii vor fi alocați din veniturile proprii ale administraţiei. Autoritățile spun că fără un astfel de aparat, unitatea medicală nu poate fi autorizată. „Este prioritară investiția. Cum Consiliul Județean, în grija căruia se află spitalul, nu are banii necesari, am încheiat un protocol și ne-am asumat răspunderea pentru această investiție. Vorbim despre un aparat de ultimă generație, foarte performant“, a explicat primarul Iuliu Ilyes.
Diagnosticare corectă, iradiere mică
Medicii spun că, după achiziţionarea aparatului, bolnavii vor fi mai puțin expuși iradierii și că imaginile mult mai clare îi vor ajuta să pună diagnostice mai corecte. „Este un aparat de ultimă generație. Toate comenzile sunt digitale și are două posturi, adică se vor efectua radiografii și radioscopii în același timp. În plus, gradul de iradiere a pacienților este mult mai mic. Aparatul a fost fabricat în anul 2009“, a precizat Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Satu Mare.
Se lucrează cu un aparat vechi de 36 de ani
Din cele șapte aparate Roentgen existente la nivelul Spitalului Județean de Urgență doar trei funcționează: unul, vechi de 36 de ani, uzat, cu care se pot efectua o gamă restrânsă de radiografii, un alt aparat este instalat la Pediatrie, iar cel mai nou, fabri