FMI şi Comisia Europeană au cerut autorităţilor române din energie să nu mai reglementeze tarifele la electricitate şi gaze pentru agenţii economici. Preţul gazelor de producţie internă este în prezent la jumătate faţă de cel de pe pieţele externe, iar alinierea lor bruscă ar putea însemna o majorare de 80%, adică un impact semnificativ asupra facturilor finale plătite de populaţie.
Citiţi şi România are resurse ascuse de gaze
Problema liberalizării preţurilor la energie electrică şi la gaze, mult mai mici în România faţă de restul ţărilor europene, pune din nou pe jar autorităţile. Ieri, delegaţia FMI şi cea a Comisiei Europene la Bucureşti i-au cerut ministrului Economiei, Ion Ariton, ca tarifele să rămână reglementate doar pentru populaţie şi pentru instituţiile de interes public.
„În cursul acestui an, probabil la jumătatea anului, va trebui să prezentăm o nouă formulă de calcul, pentru că sunt probleme în legătură cu preţul reglementat. FMI şi Comisia ne solicită o reverificare a acestor preţuri şi, de ce nu, o liberalizare a preţului energiei pe piaţă", a declarat Ariton, la finalul unei întâlniri de două ore cu delegaţia condusă de Jeffrey Franks.
Momentan, pe lângă populaţie, plătesc tarife reglementate şi unele firme mici, cu consum redus de energie. Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva României pe această temă în urmă cu un an şi jumătate, argumentând că toţi agenţii economici trebuie să plătească tarife negociate cu furnizorii.
Teoretic, pieţele de energie şi gaze din România sunt complet liberalizate încă de la 1 iulie 2007, prin urmare orice consumator, fie el şi casnic, poate opta pentru stabilirea preţului în funcţie de ofertele de pe piaţă ale companiilor energetice. În practică, însă, consumatorii renunţă foarte greu la tarifele reglementate, care sunt mult mai mici.
Potrivit ul