Sărăcia și nevoia unui trai decent au făcut ca tot mai mulți vasluieni de vârsta a treia să apeleze la sistemul de protecție social, aglomerând centrele speciale de îngrjire și asistență a persoanelor vârstnice.
În ultimele luni, tot mai multe familii aflate în dificultate financiară din județ au apelat la serviciile acestor centre. În acest moment, gradul de ocupare al celor două centre pentru bătrâni, cel din Huși și cel din Giurcani, este de peste 130%, iar pe listele de așteptare mai sunt înscrise aproape 100 de persoane.
"Situaţia este cu atât mai dramatică, cu cât aici nu se poate pune problema că vor fi eliberate locuri prin reintegrarea vârstnicilor în familii. Cei care vin aici, nu mai pleacă decât pe cale naturală, atunci când mor. Listele de aşteptare sunt destul de lungi, dar nu mai putem primi pe nimeni, indiferent de situaţia în care se află. Ar mai fi nevoie de cel puţin patru sau cinci centre", ne-a declarat Irinel Stativă, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.
Nu sunt bani pentru astfel de centre
În municipiul Bârlad au început în urmă cu şase ani lucrările pentru construcţia unui nou centru destinat persoanelor vârstnice, dar din cauza lipsei fondurilor, investiţia nu a fost finalizată până în prezent. "Sunt vârstnici care au pensii frumoase, care nu mai au pe nimeni şi şi-ar dori să fie cazaţi într-o astfel de instituţie. Din păcate, nu au o astfel de posibilitate la noi în judeţ. Există în lucru la Bârlad un cămin, care aparține primăriei din localitate, dar nu sunt încă finalizate lucrările din motive financiare", a mai spus Irinel Stativă. Căminul aflat în construcţie în municipiul Bârlad va avea o capacitate de 85 de locuri.