Cred ca salamandra ar putea fi logo-ul electoral al PD-L, la viitoarele alegeri, in locul trandafirului. Salamandra, pe langa faptul ca este un animal simpatic, are o conotatie speciala in stiintele politice.
Este acel procedeu democratic, dar nu tocmai moral, prin care partidul aflat la guvernare isi croieste colegii electorale favorabile. De exemplu, cat mai multe colegii in care sunt mai multi primari ai partidului la guvernare.
"Salamandrizarea" (engl. gerrymandering) vine de la o anecdota in care partidul aflat la guvernare in Statele Unite a trasat un colegiu electoral in asa fel incat sa acumuleze cat mai multi din simpatizantii sai si, in final, forma colegiului era atat de dubioasa incat, pe harta, semana cu o salamandra.
Cred ca si actuala majoritate se pregateste sa deseneze salamandre pe harta electorala a Romaniei. Ca sa intelegem mai bine ce inseamna asta, sa luam un caz concret cu numere mici.
Sa zicem ca sunt 1.000 de votanti distribuiti egal in 100 de colegii, adica 10 in fiecare colegiu. Partidul aflat la guvernare stie ca din cei 1.000 are 300 de simpatizanti. In fiecare colegiu alegerile se castiga cu majoritate (cel mai mare numar de voturi).
Partidul la guvernare decupeaza colegiile, asa incat in 60 de colegii isi grupeaza cate 5 din cei 300 de simpatizanti. Astfel, vor fi 60 de colegii in care partidul la guvernare va avea 5 din 10 alegatori, adica majoritate. Partidul la guvernare castiga 60 de parlamentari din 100 si guverneaza inca o runda cu o majoritate lejera.
Desi are doar 30% in optiunile electoratului, prin desenarea colegiilor, in asa fel incat in fiecare colegiu sa grupeze o majoritate favorabila, partidul respectiv poate castiga 60% din mandate.
Daca PD-L va introduce votul uninominal intr-un singur tur la alegerile parlamentare, cu care de altfel su