Ştii că ai ajuns în Râmnicu Vâlcea când vezi reprezentanţa Mercedes-Benz. Sedanuri strălucitoare stau în spatele unor pereţi de sticlă, în mijlocul câmpului. Alături este un alt dealer de maşini de lux.
De atfel, maşinile scumpe sufocă străzile din centrul oraşului: BMW-uri, Audi-uri şi Mercedes-uri conduse de tineri de 20-30 de ani cu lanţuri de aur la gât. Îmi întreb şoferul de taxi dacă toţi aceşti oameni au locuri de muncă atât de bine plătite. El râde şi îşi ţine mâinile ca şi cum ar scrie pe o tastatură: “Fură bani de pe internet”, spune el". Aşa începe un reportaj amplu publicat de revista americană Wired, în care se descrie cum a devenit un oraş îndepărtat din România capitala criminalităţii informatice.
În rândul oamenilor legii din întreaga lume, oraşul de 120.000 de locuitori este cunoscut sub denumirea de "Hackerville", un "oraş plin de escroci online, care bântuie străzile în maşini europene scumpe". Doar un mic procent dintre escrocii online fac parte din rândul hackerilor, cei mai mulţi fiind specializaţi în atacuri tip mallware şi asupra comerţului electronic. Astfel au ajuns zeci de milioane de dolari în zonă, numai în ultimul deceniu, favorizând dezvoltarea de complexe rezidenţiale, cluburi de noapte şi centre comerciale.
În reportaj se arată cum "escrocii" au început cu postarea unor anununţuri false pe eBay şi alte site-uri de licitaţie, păcălind mai multe persoane să trimită bani prin transfer bancar. Ca în orice afacere însă, hackerii au început să-şi diversifice metodele."Au învăţat să creeze scenarii," spune Michael Eubanks, un agent FBI în Bucuresti. "Am văzut e-mailuri între infractori, cu instrucţiuni despre cum să răspundă la diferite întrebări".
Până în 2005, România a devenit cunoscută ca fiind raiul fraudei on-line, iar cumpărătorii au devenit retincenţi în efectuarea unor tranzacţii cu ţara noastră. Şi