Pozitia echilibrata a conducerii armatei egiptene, care a dat asigurari ca protestatarii anti-Mubarak nu vor pati nimic cata vreme nu recurg la violente, aminteste de felul in care a sfarsit dictatorul roman Nicolae Ceausescu.
Cel putin asa comenteaza unul dintre manifestantii aflati in piata Tahrir, medicul chirurg Muhammad Warsi, in varsta de 60 de ani. "Conducerea armatei i-a transmis lui Mubarak un mesaj indirect. Este acelasi mesaj pe care elitele acestei tari i-l transmit: 'Te-am iubit in urma cu 30 de ani si nu vrem sa te umilim acum. Nu vrem sa sfarsesti precum Nicolae Ceausescu. Pleaca in liniste", a declarat acesta pentru The Guardian.
In ciuda faptului ca presedintele Hosni Mubarak a anuntat, marti seara, la postul public de televiziune egiptean, ca nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile din septembrie, urmand ca pana atunci sa asigure o tranzitie pasnica pana la cedarea definitiva a puterii, manifestantii nu sunt multumiti, cerand demisia sa imediata.
Si nu doar tinerii isi doresc o schimbare totala de regim, ci chiar si egiptenii care au prins perioada de glorie a lui Mubarak.
"Mi-e rusine de generatia mea. Noi, batranii, am stat si am suportat cele trei decenii de coruptie fara sa miscam un deget", a declarat si Aza el-Hadari, un patron de librarie, in varsta de 63 de ani, pentru The Gurdian.
"Acesti tineri mi-au dat cei mai frumosi ani ai vietii mele. Imi pare rau ca Mubarak, cel care a fost un erou in 1973, in timpul razboiului, trebuie sa fie fortat sa plece si da dovada de atat de putina demnitate. Acum, Mubarak va ramane in istoria egipteana ca presedintele care a ordonat fortelor de securitate sa deschida focul asupra fiilor si ficelor noastre. Acest lucru nu mai poate fi sters", a mai comentat el.
Chiar daca situatia ramane extrem de tensionata si nu se intrevede