"Comandamentul superior al armatei a transmis un mesaj. Acelaşi mesaj pe care elitele societăţii îl transmit (lui Mubarak - n.r.): "Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem să te umilim. Nu vrem să sfârşeşti precum Nicolae Ceauşescu. Pleacă în pace"." Aceasta este declaraţia unui chirurg egiptean aflat în centrul protestatarilor din Cairo care au ascultat discursul de marţi seara al liderului Hosni Mubarak, citată de The Guardian în ediţia online.
Cotidianul notează faptul că oamenii care au ieşit în stradă ca să urmărească declaraţia preşedintelui sunt nemulţumiţi de anunţul său şi vor ca acesta să plece imediat, promiţând că vor rămâne în stradă atât cât va fi nevoie.
Comentariul chirurgului, în vârstă de 63 de ani, s-a referit la asigurările date de armată potrivit siguranţei protestatarilor.
* Analiză Saxo Bank: Tancurile intră, investitorii ies
Cu o populaţie de aproximativ 80 de milioane de locuitori, un PIB nominal de aproape 220 miliarde de dolari şi cu Autoritatea Canalului de Suez care conduce şi menţine cea mai importantă parte a Canalului de Suez, Egiptul nu poate fi ignorat din perspectivă regională, economică şi geopolitică. Aproximativ 8% din comerţul mondial pe mare se realizează prin acest canal, inclusiv 5% din debitul global de petrol. Din punct de vedere fiscal, canalul generează încasări anuale de 4-5 miliarde de dolari. De asemenea, cu încasări anuale ce se apropie de 10 miliarde de dolari, turismul este încă una dintre sursele puternice de venituri în valute puternice, urmat de comisioane de aproximativ 7-8 miliarde de dolari şi intrări nete FDI de 8,6 miliarde de dolari în decursul ultimilor cinci ani, deţinute de stat.
Indexul bursier egiptean Hermes a suferit deja, în ianuarie, o scădere de 18,5%, în timp ce lira egipteană a suferit o pierdere modestă de 0,9% în faţa dolarului. În decursul aceleiaşi perioade, riscu