După ce în sesiunea parlamentară trecută, opoziţia deţinea controlul în multe dintre comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, din această lună PDL, UDMR şi UNPR vor fi majoritari în aceste foruri.
"Este normal ca noi să avem majoritate, dacă vă uitaţi la distribuţia deputaţilor pe partide. De la noi nu a plecat niciun parlamentar, de la alţii au plecat", a spus Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
La negocierile dintre reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare de astăzi s-a stabilit revenirea la un număr maxim de 25 de deputaţi într-o comisie. Cu această propunere a opoziţiei au fost de acord inclusiv parlamentarii puterii, după ce anul trecut în noiembrie chiar ei au fost cei care au modificat Regulamentul Camerei, astfel încât Comisia de Muncă şi cea de Buget să aibă un număr de peste 30 de membri. În acest fel, partidele care susţin guvernul şi-au asigurat majoritatea şi trecerea fără probleme de cele două comisii a legii pensiilor, respectiv bugetul de stat.
"Am stabilit numărul de membri în comisii. Acesta este principiul, astfel încât fiecare forţă politică în Parlament să fie reprezentată în conformitate cu algoritmul politic. În sesiunea trecută, a fost mărit foarte mult numărul la anumite comisii, respectiv la Comisia de muncă şi la Comisia de buget pentru ca puterea să aibă o poziţie atunci când s-au discutat legea pensiilor şi bugetul de stat pe anul acesta. Sper că, de această dată, negocierile, care se poartă între liderii de grup, vor fi şi validate în plen şi nu se va băga pumnul în gură opoziţiei pe subiectul acesta", a declarat Mircea Duşa, liderul social-democraţilor din Camera Deputaţilor.
Negocierile de astăzi s-au blocat la distribuirea preşedinţiilor de comisii. Puterea îşi revendică de pildă conducerea Comisiei de Muncă, deţinută acum de liberalul Victor Paul Dobre, în perspectiva modificărilor în Codul Mun