Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru anul trecut un profit net de 97,85 milioane de lei (23 milioane de euro), în creştere cu 58% faţă de 2009, după ce şi-a înregistrat la cheltuieli provizioane de circa 640 milioane de lei (150 milioane de euro) aferente creditelor neperformante.
Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, vede vârful creditelor neperformante pe la jumătatea acestui an. BT a raportat pentru 2010 o pondere a neperformantelor de 7,37% (din portofoliul de 13,36 mld. lei), reprezentând finanţări cu restanţe mai mari de 90 de zile - nivel net sub media pieţei. El admite însă că ponderea creditelor cu probleme creşte simţitor dacă sunt adăugate şi cele cu restanţe mai mari de 60 de zile - aşa-numitele credite "îndoielnice". "Avem clienţi în această situaţie şi credem că nivelul creditelor neperformante ar mai putea creşte în trimestrul I, poate şi în al doilea, pentru că încă este o perioadă economică dificilă, însă mai departe mă aştept să atingem vârful şi să vedem o stabilizare, dacă nu chiar un început de scădere în a doua parte a anului."
Rekkers susţine că BT nu a recurs la vânzări de credite cu probleme pentru "curăţarea bilanţului", însă a recurs la executări silite sau vânzări de active prin acord cu clienţii restanţieri.
"Noi nu vindem credite neperformante, principiul fiind că dacă noi le-am dat, tot noi ne ocupăm de ele până la capăt. Căutăm soluţii de restructurare acolo unde este posibil, iar dacă nu, trecem la executare, încercând însă să găsim variante de comun acord cu clientul." El spune însă că banca nu este dispusă să vândă active pe nimic, astfel încât nu se grăbeşte cu executările.
"Probabil în 2011 piaţa va arăta mai bine şi din acest punct de vedere şi vom avea mai multe soluţii pentru vânzarea de active, să nu vindem pe nimic şi să putem găsi formule de executare silită mai echi