După ce preşedintele Tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fugit în Arabia Saudită din cauza presiunii populare, iar Hosni Mubarak se ţine cu greu de fotoliul de preşedinte al Egiptului, şeful statului Yemen a anunţat parlamentul că nu va mai candida la funcţia supremă şi nici nu va preda puterea fiului său, potrivit cotidianului The Independent.
Ali Abdullah Saleh, aliat al Statelor Unite, aflat la putere de aproape 32 de ani şi-a anunţat decizia în faţa plenului reunit al parlamentului yemenit.
De altfel şi preşedintele Mubarak a anunţat marţi seara că nu va candida la alegerile din acest an.
„Nu voi căuta să-mi prelungesc mandatul prezidenţial sau să îl ofer moştenire fiului meu", a transmis Saleh parlamentarilor din Yemen.
Activişti şi membri ai opoziţiei au organizat mai multe manifestaţii de protest în capitala Sana'a, cerând îndepărtarea lui Ali Abdullah Saleh şi condamnând posibilitatea ca fiul acestuia să succeadă la putere. Opoziţia a cerut pentru joi ample manifestaţii anti-Saleh în întreaga ţară.
Preşedintele a încercat să reducă tensiunea prin mărirea salariilor în armată şi negând că plănuieşte să-l instaleze la putere pe fiul său. Acţiunile sale nu i-au oprit însă pe cei nemulţumiţi să iasă în stradă. Zeci de mii de protestatari au umplut capitala Sana'a în ianuarie, cerându-i să plece, o premieră pentru Yemen, ţară în care puţini au îndrăznit să se ridice împotriva preşedintelui.
Mandatul lui Saleh expiră în 2013 însă preşedintele a încercat să includă câteva amendamente în constituţie care să-i permită să mai poată rămâne şef al statului încă două mandate de 10 ani.
Mişcările din Tunisia şi din Egipt l-au obligat pe Saleh să ia noi măsuri pentru a încerca să reducă nemulţumirea poporului. În acest sens preşedintele a cerut reducerea la jumătate a impozitului pe venit şi a cerut guvernului să ţină în frâu preţurile