ATENTIE! Toti copiii au tendinta de a fi agresivi la un moment dat. Acest comportament se poate permanentiza daca nu stii cum sa reactionezi In multe cazuri, tatal isi incurajeaza fiul sa devina agresiv si "sa fie barbat", iar mamele se sperie si isi pedepsesc aspru odrasla, gandindu-se ca ar putea pati ceva grav intr-o astfel de altercatie.
Indiferent daca a lovit un coleg de scoala sau iti vine acasa cu semne vizibile ca a fost supus violentei, este important sa-ti pastrezi calmul si sa-l asculti cu atentie. Lasa-l sa-ti spuna cu lux de amanunte ce i s-a intamplat. Poate a fost o harjoneala care se petrece frecvent intre copii sau poate a ramas cu o simpla vanataie din joaca, dar trebuie sa te convingi ca nu a fost o bataie serioasa. "Nu iti imagina ca problema a aparut dintr-o data. Priveste lucrurile cu calm si intelegere, pentru a putea rezolva nu doar consecintele, ci si problema in sine", spune psihoterapeutul Lena Rusti.
Daca observi ca i se aplica violenta in mod regulat este bine sa intervii direct.
In caz contrar, nu doar starea fizica a micutului poate fi afectata, ci si cea psihica. Insa ai grija sa nu te porti mai copilareste decat prichindelul tau. Nu te grabi sa te duci cu o falca in cer si una in pamant la scoala sa-l razbuni, tragandu-l pe rival de urechi sau adresandu-i injurii. In aceasta situatie nu faci decat sa-ti pui familia intr-o lumina jenanta in fata cadrelor didactice si a celorlalti elevi. Cel mai bine este sa-l inveti cum sa-si rezolve singur conflictele. Gandeste-te ca nu vei putea sta toata viata in preajma lui sa-i rezolvi problemele.
Afla mai multe despre tendintele lui agresive
Daca este vorba de o intamplare in care el a devenit agresiv, ce a vrut sa transmita prin comportamentul sau si de ce a ales acest mod de a se exprima in relatia cu ceilalti? Acest lucru il poti afl