În lume există 70 de abasadori lego, iar Sever Alicu e unul dintre ei. El a fost propus pentru această funcţie de singura asociaţie off-line dedicată pasionaţilor de lego din România, Brickenburg, înfiinţată în urmă cu doi la Cluj.
În apartamentul din Mănăştur al familiei Alicu e imposibil să nu dai, oriunde te-ai uita, de o cutie sau de o piesă de lego. Capul familiei, Sever, este pasionat de lego încă din copilărie, iar cele două fete ale lui Silvia (11 ani) şi Luiza (8 ani), îl moştenesc. Povestea începe cu un hidroavion pe care Sever l-a primit când avea cinci ani de la tatăl lui, arheolog de profesie. „Asta mi-a adus el din prima delegaţie în străinătate. Dacă îmi amintesc bine, fusese în Anglia“, spune Sever. Acel prim set l-au asamblat împreună.
Mai mult decât nişte jucării
După acel moment devenise clar: de câte ori pleca în vreo delegaţie, tatăl se întorcea cu câte un lego. Pe la 10 ani a realizat şi Sever că nu era vorba doar de nişte jucării: „partea ludică e doar una din marile calităţi ale lego, dar nu cea mai importantă. Ca să poţi face lucruri frumoase cu piesele astea trebuie să ai - pe lângă imaginaţie şi cultură - noţiuni de design şi de tehnică“.
Până în urmă cu cinci ani Sever a trăit oarecum solitar entuziasmul pentru acest hobby. O întâlnire întâmplătoare cu un fost coleg de liceu, Marius Centea, şi o discuţie pe Internet cu un alt pasionat, Emilian Gavrilă, l-a făcut să-şi dea seama că mai sunt mulţi asemeni lui. Ideea înfiinţării unei organizaţii a apărut firesc, astfel că în mai 2009 era lansată la apă Asociaţia Brickenburg – prima şi deocamdată singura de acest gen din România (la noi mai există o singură comunitate lego, care funcţioneză, însă, exclusiv online, pe rolug.ro – n.r.).
În clubul exclusivist al ambasadorilor
După organizarea mai multor expoziţii (la Cluj, Braşov, Timişoara, Târgu Mu