Deşi pare un program nou, termenii financiari sunt aceiaşi
Etapa din acest an a programului este primită cu scepticism de imobiliari
Nereuşitele ediţiilor anterioare ale programului guvernamental Prima Casă îi fac pe jucătorii din piaţa imobiliară autohtonă să se îndoiască de etapa a treia a acestuia. "Programul Prima Casă 3 este primit cu scepticism în rândul celor care activează în domeniul imobiliar. Neîncrederea lor, manifestată încă de la lansarea primei variante a programului, este argumentată de data aceasta, şi cu eşecul ediţiilor anterioare din care nimeni nu pare să fi tras învăţăminte. Programul Prima Casă 3 se traduce printr-o listă destul de lungă de modificări, dar niciuna făcută în punctele esenţiale", se arată într-un comunicat comun al companiilor BeIgloo, Vision House şi Obor Towers, remis ieri redacţiei.
Acestea mai spun că există noi obligaţii pentru clienţi în relaţia cu banca, dar şi câteva înlesniri: cei care vor să construiască prin asociere pot face asta mai uşor, iar băncile sunt deschise la renegocierea contractelor în anumiţi termeni. "Plafonul - partea cea mai importantă a acestui program, este însă descurajator pentru toată lumea: de 5 ori mai mic faţă de cel care exista în 2009. În aceste condiţii, cine beneficiază de Prima Casă 3 şi ce poate cumpăra?", notează reprezentanţii celor trei companii imobiliare.
Statul a vrut relansarea economiei cu Prima Casă, nu i-a ieşit. Băncile întorc spatele
În momentul în care programul Prima Casă 2 s-a încheiat, toată lumea spera într-o etapă nouă ceva mai generoasă. Viziunea generală era ca băncile să împartă riscurile cu statul şi să se ajungă la un buget maxim de 100.000 euro. În această viziune, programul ar fi funcţionat optim, căci statul ar fi încurajat achiziţiile de apartamente noi. Cererea în creştere din acest segment ar fi dus la o creştere