„Suntem îngrijoraţi, nu mai ştim nimic de familia noastră de o săptămână!” – aceasta este, pe scurt, drama pe care o trăieşte Elnagdy Saleh, un egiptean de 43 de ani care trăieşte de mai mulți de ani la Bucureşti.
„Am auzit vocea fratelui meu, care este actor în Egipt, pe postul Al-Jazeera, dar de pe 25 ianuarie nu am reuşit să mai vorbesc cu ei, pe telefon este doar ton de ocupat!”, a spus Elnagdy Saleh pentru „Adevărul de Seară”.
Alături de el, la mii de kilometri de ţara natală, cei aproximativ o mie de cetăţeni egipteni din Bucureşti şi Constanţa, stau cu sufletul la gură pentru cei dragi şi reuşesc cu greu să afle cum se descurcă în mijlocul revoltei populare.
Primele două zile de la izbucnirea revoltei din Cairo au fost cumplite pentru cetăţenii egipteni din România care au încercat de nenumărate ori să ia legătura cu famiile lor din capitala Egiptului. În tot acest timp nu mai ştiu nimic despre mamele, taţii, fraţii, surorile şi celelalte rude rămase acolo. Au privit îngroziţi şi îngrijoraţi pentru rudele lor despre care nu mai ştiau nimic. Liniile de telefonie şi internetul au fost blocate în tot acest timp.
Saleh Wahba este preşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România, este căsătorit cu o româncă şi trăieşte în ţara noastră din 1986. Cu mulţi ani înainte a studiat aici ştiinţa solului şi a preferat să aleagă România atras de tradiţiile şi obiceiurile care, spune el, seamănă mult, cu cele egiptene.
Președintele Asociației Egiptenilor din România, Saleh Wahba și soția sa, Doina (Fotograf: Mircea Păun)
După izbucnirea revoltei din Egipt pentru înlăturarea preşedintelui, Hosni Mubarak, egipteanul a încercat să ia legătura cu cei trei fraţi ai săi şi cu celelalte rude şi a trăit alături de ei tensiunea care a pus stăpânire pe toată ţara.
Îşi păzesc casele cu bâte şi cuţite
@