O echipă de militari antrenaţi special este gata să intervină în cazul unui dezastru aerian pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din OtopeniPompierii de aviaţie sunt, de fapt, foşti sportivi de performanţă. Aceştia fac simulări în fiecare lună, în care exersează tehnici de acţiune în cazul unor dezastre aeriene.
Serviciul de Salvare şi Stingere a Incendiilor există din 1965, fiind înfiinţat odată cu aeroportul, şi are 56 de angajaţi. Pompierii, care sunt foşti sportivi de performanţă, fac simulări în fiecare lună pe Aeroportul din Otopeni. „Aeronavă cu motor dreapta incendiat!“, „Confirmăm apelul! Plecăm spre «Da Vinci»!“. Aşa sună semnalul de alarmă primit şi confirmat de către echipele de pompieri aerieni, în timpul unei simulări desfăşurate pe una dintre pistele aeroportului.
Din 2008, atunci când o aeronavă Romavia, ce efectua o cursă Timişoara-Bucureşti a ieşit de pe pistă, acest semnal receptat prin staţii nu reprezintă decât un exerciţiu. În cazul intervenţiei din 2008, la bordul avionului se aflau şase membri ai echipajului şi 67 de pasageri, însă nimeni nu a fost rănit, iar pompierii au efectuat evacuarea în siguranţă.
Simulările pompierilor de aviaţie se efectuează lună de lună pe o aeronavă abandonată de 15 ani, lângă piste, zonă ce poartă denumirea unui fost restaurant comunist ce se numea Leonardo Da Vinci.
Foto: Mircea Păun
Lecţie de eroism fără audienţă
În decurs de trei minute de la lansarea apelului, militarii trebuie să se echipeze şi ajungă într-un colţ al pistei în care se anunţă probleme. Orice simulare este luată în serios, pompierii de aviaţie comportându-se ca într-un caz de real de urgenţă. „Niciodată nu plecăm din unitate gândindu-ne că este doar simulare. Am trăit câteva incidente la sol suficient de dure încât să ne ţină mobilizaţi mult timp de-acum încolo“, ne-a declarat Florin Oprea, unul d