Patronii care aveau angajaţi „la negru" au fost amendaţi, iar alţii au primit avertismente ca să îşi remedieze problemele. Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea au efctuat săptămâna aceasta mai multe controale la spălătoriile şi vulcanizările din Vâlcea.
Campania de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată în unităţile care prestează servicii de spălătorie auto şi vulcanizare a demarat pe 27 ianuarie. Inspectorii de muncă au dat amenzi usturătoare patronilor care aveau muncitori fără forme legale şi celor care au fost depistaţi că nu respectă normele de securitate şi sănătate în muncă pentru angajaţi. „Au fost verificate 12 spălătorii şi vulcanizări şi au fost acordate 10 sancţiuni contravenţionale, din care trei pentru muncă fără forme legale, în valoare de 9.000 de lei. De asemenea, au fost constatate 33 de deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cu termene fixe de îndeplinire", a declarat Ion Tănăsoiu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea.
Lipsa cărţilor de muncă, o modă printre patroni
Printre deficienţele întâlnite cele mai des pe teren de către inspectorii ITM amintim: lipsa foilor colective de prezenţă, lipsa dovezilor achitării drepturilor salariale, nedepunerea la ITM a unor state rectificative pentru lunile iulie şi august 2010. „Totodată, inspectorii din cadrul corpului de control securitate şi sănătate în muncă au aplicat 26 sancţiuni, în valoare totală de 12.000 de lei şi au dispus 30 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor", a completat inspectorul şef Ion Tănăsoiu. Mulţi vâlceni care lucrează în spălătoriile auto din Râmnic se plâng de faptul că nu sunt trataţi corespunzător la locul de muncă. „Mă nemulţumeşte faptul că nu ni se acordă anumite drepturi, nu se plătesc orele suplimentare, iar cel mai grav, nu avem cărţi de muncă", suţi