Guvernul de la Chişinău a decis astăzi sistarea temporară a exportului de grâu alimentar, pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară a Republicii Moldova. Sursa: episcopalcommunity
Propunerea a venit din partea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care susţine că exportul prea mare de grâu alimentar ar putea duce la epuizarea rezervelor de grâu şi, respectiv, la scumpirea pâinii, potrivit Agerpres.
Măsurile luate de guvernul de la Chişinău sunt valabile până la colectarea recoltei de grâu din acest an.
Speculanţii țin de prețuri
Ministrul român al agriculturii, Valeriu Tabără, ne-a declarat că România nu poate lua o astfel de decizie, pentru că piaţa europeană este liberă. "Nu se pune problema suspendării exporturilor. Trebuie reguli stabilite de comun acord cu statele UE", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, în România există suficient grâu, dar unii ţin cantităţile şi fac speculă. "Aici ar trebui măsuri, însă doar de piaţă. Orice intervenţie în piaţă o distorsionează", a punctat ministrul.
Preţul grâului pe piaţa internă a depăşit valorile-record înregistrate în primăvara lui 2008, în trend cu evoluţiile de pe pieţele externe.
Din acest motiv, producătorii din panificație spun că scumpirea pâinii este iminentă.
Îngrijorări și în Bulgaria
Creşterile galopante ale preţului pâinii provoacă îngrijorare și în Bulgaria, în prezent un kilogram de pâine albă costând în jur de 1,1 leva (0,55 euro), dar producătorii susţin că preţul real trebuie să fie de 1,50 leva (0,75 euro), potrivit Agerpres.
Deja, în perioada iulie 2010-ianuarie 2011 pâinea s-a scumpit cu peste 30 la sută.
Producătorii susţin însă că pâinea bulgarească rămâne cea mai ieftină în Europa. Ei afirmă că pâinea în România este cu 40 la sută mai scumpă decât în Bulgaria. În Grecia, un kilog