Preţurile la alimente au început să-şi facă de cap, iar semnele vreunei eventuale stabilităţi sunt încă imprevizibile. Despre acestă situaţie ne-a relatat Vasile Duma, administratorul firmei Silvaur din Iernut.
„E foarte greu de pătruns în supermarketuri. Cel puţin în cazul meu, încerc să mă descurc pe plan local, să-mi vând marfa prin magazinele noastre, ne axăm pe beneficiarii care i-am avut până acum şi nu ne-am apropiat de supermarketuri deoarece pun preţuri care nu sunt corecte şi e greu de lucrat cu ei”
Reporter: Cum se prezintă situaţia preţurilor în momentul de faţă?
Vasile Duma: La carnea de porc a scăzut preţul, efectul dioxinei se simte pe piaţa românească. Nu se poate vorbi de o creştere a preţului la carne. Nu o văd cum, din moment ce vine de afară carnea cu un preţ de 12 euro pe kilogramul de carcasă de porc şi nu ai cum să creşti preţul. E o anomalie ce se întâmplă, deşi ar fi jusificată o creştere datorită preţului cerealelor, la ora aceasta porumbul se vinde cu 1 leu kilogramul, grâul cu 1,2 lei pe kilogram şi ar fi justificată o creştere a preţului.
Rep.: Influenţează supermarketurile această fluctuaţie a preţurilor?
V.D.: Nu ştiu, deoarece eu cu lucrez cu supermarketurile. Nu am niciun fel de relaţie în această zonă, deoarece e foarte greu de pătruns în supermarketuri. Cel puţin în cazul meu, încerc să mă descurc pe plan local, să-mi vând marfa prin magazinele noastre, ne axăm pe beneficiarii care i-am avut până acum şi nu ne-am apropiat de supermarketuri deoarece pun preţuri care nu sunt corecte şi e greu de lucrat cu ei.
„Situaţia e destul de încurcată, pentru că nu ştim ce se va întâmpla pe parcurs. Toată lumea anunţă scumpiri la motorină, la gaz, care cu siguranţă vor avea repercursiuni asupra costurilor şi implicit a preţului de vânzare. Dacă nu le putem echilibra, ne reducem activitatea, nu poţi să lucrezi