Cotaţia barilului de ţiţei a depăşit 100 de dolari // O criză a Suezului reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea economică şi politică la nivel internaţional
Criza politică din Egipt nu mai este doar o problemă locală, câtă vreme efectele ei sunt resimţite pe tot globul, de la Beijing până la Madrid, de la Constanţa până la New York.
Panică la bursa petrolului
Sectorul economic are cel mai mult de suferit în prezent. Tour-operatorii din întreaga lume au fost nevoiţi să rezilieze contractele spre locurile de vacanţă din Egipt, iar acţiunile celor listaţi la bursă pierd din preţ în fiecare oră. Companiile aeriene şi-au redus dramatic zborurile spre Cairo, iar navele de croazieră au început să ocolească porturile egiptene.
Îngrijorarea că traficul pe Canalul Suez ar putea fi stopat din cauza tulburărilor politice şi sociale au făcut ca piaţa petrolului să dea semne de panică. La bursa din Lon-dra, preţul barilului de ţiţei a sărit pragul de 100 de dolari. Ieri, la ora 14, cotaţia ajunsese la 100,43 dolari, la contractele futures.
Există temeri că fenomenul ar putea deveni contagios şi că producătorii de petrol vor profita de situaţie pentru a ridica şi mai mult preţurile. Dacă se va întâmpla aşa, creşterea cotaţiilor petroliere va transmite „toxinele" în toate venele şi arterele economiei mondiale.
Pentru a calma spiritele, El-Badri, secretarul general al OPEC, a dat asigurări că tulburările din Egipt nu vor afecta fluxurile petroliere. El a precizat că OPEC ar putea majora producţia dacă se va produce o criză reală a petrolului în piaţă.
Investiţiile străine din Egipt sunt paralizate. Potrivit lui „Barclays Capital", concernul „DP World", cel mai mare operator de containere al lumii, şi-a suspendat temporar operaţiunile în terminalul portuar din Egipt. Acelaşi lucru l-a făcut grupul danez „AP Moller - Marsk", care a o