Iluminatul nocturn tulbură bioritmul a numeroase specii şi maschează strălucirea stelelor. Câţiva militanţi pentru protecţia mediului îi vor ruga pe britanici să numere câte stele văd pe cer într-o seară, în speranţa că vor deveni conştienţi de efectele poluării luminoase.
Lumina excesivă din timpul nopţii afectează păsările, mamiferele nocturne şi insectele, spun câţiva activişti britanici în domeniul protecţiei mediului, citaţi de cotidianul „The Daily Telegraph". „Poluarea luminoasă strică imaginea zonelor rurale, estompează distincţia dintre oraş şi sat şi le neagă oamenilor experienţa unui cer înstelat. Dar nu e vorba numai despre asta. Poluarea luminoasă poate afecta fauna sălbatică, dar şi tiparele de somn ale oamenilor", spune Emma Marrington, care militează pentru protecţia mediului. Iluminarea excesivă a clădirilor pe timp de noapte poate afecta grav capacitatea liliecilor de a vâna, iar păsările devin dezorientate, având mereu senzaţia că se apropie răsăritul.
În Marea Britanie, numărul de bufniţe este în scădere, parţial din cauza reducerii numărului zonelor în care pot găsi hrană, problemă cauzată tot de poluarea luminioasă. Totuşi, susţinătorii iluminatului stradal spun că acesta reduce numărul infracţiunilor. Pentru a convinge autorităţile că acest tip de poluare trebuie redus, activiştii britanici vor să măsoare gradul de poluare luminoasă.
Utilizată cu măsură
„Vrem să folosim aceste dovezi pentru a convinge ministerele şi consiliile locale de necesitatea de a lua măsuri în acest sens şi de a folosi cantitatea corespunzătoare de lumină doar atunci când este nevoie", spune Marrington. Aceasta adaugă că măsurile ar reduce poluarea, emisiile de carbon şi ar duce la o economie de bani. Astfel, pentru a vedea cât de gravă este poluarea luminoasă, britanicii sunt rugaţi să numere stelele pe care le pot vedea cu ochiul liber în conste