Furturile s-au înmulţit anul trecut, potrivit datelor prezentate de şeful Poliţiei, chestorul Liviu Popa, şeful IGP.
În anul 2010 au fost sesizate 712.850 de infracţiuni, dintre care 33% în mediul rural, faţă cele de peste 704.000, sesizate în 2009. Dacă anul trecut au scăzut infracţiunile contra persoanei cu 8.58%, numărul de furturi a crescut cu aproape 8%.
Şeful IGP a mai arătat că principalele riscuri pentru acest an sunt creşterea criminalităţii stradale în mediul urban şi a numărului de furturi în mediul rural, pe fondul dificultăţilor economice. Criza economică ar putea duce şi la creşterea numărului de acte de violenţă comise în cadrul familiei.
Doar un hoţ din trei a fost arestat anul trecut
Doar o treime dintre hoţii prinşi de poliţişti anul trecut au fost arestaţi, 2494 persoane fiind trimise în judecată pentru comiterea de infracţiuni contra patrimoniului. Oamenii legii au reuşit să destrame peste 750 de bande de hoţi, anul trecut.
Peste 286 grupări implicate în activităţi de crimă organizată au fost anihilate de poliţişti, aproape jumătate dintre membrii acestora fiind arestaţi iar 2124 fiind trimişi în judecată. În domeniul traficului de persoane, în special pe ruta către Spania şi italia, au fost anchetate 66 de grupări, fiind arestate 66 de persoane.
Alte 92 de grupări de traficanţi de droguri au fost anihilate, iar 271de infractori au fost arestaţi sau reţinuţi. Alte peste 200 de persoane care făceau parte din peste 60 de grupări au fost arestate pentru spălare de bani sau activităţi de finanţare a terorismului.
Furturile din maşini, în creştere cu aproape 80 la sută
Una dintre cele mai mari creşteri de anul trecut a fost la furturile de componente auto, anul trecut fiind înregistrate cu aproape 4000 de astfel de fapte în plus, ceea ce reprezintă o creştere de 78 la sută. Şi infracţiunile stradale s-au î