Orașul Săveni și localitățile învecinate îşi vor schimba sursa de alimentare cu apă. Aceasta nu va mai fi lacul Negreni ci acumularea de la Stânca-Costești, conform proiectului de "Extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Botoșani".
Mihai Ţâbuleac, președintele Consiliului Județean Botoșani, a discutat săptămâna trecută cu reprezentanți ai Comisiei Europene la București, reușind să aducă argumentele necesare pentru păstrarea investiției din zona Săveni în documentația ce urmează a fi finanțată din Fondul de Coeziune. În valoare de 102 milioane de euro, proiectul include extinderi, branșamente și racorduri noi, precum și stații de tratare și epurare în Botoșani, Dorohoi, Flămânzi-Frumușica, Vorona-Tudora și Ștefănești-Săveni.
Prin aceste investiţii se are în vedere ca stațiile de tratare Bucecea și Cătămărăști să fie dotate cu instalații de deshidratare a nămolului și, totodată, conductele magistrale ce alimentează municipiul Botoșani, să fie deviate în afara zonei de alunecări Leorda.
Pentru municipiul Botoșani, sunt prevăzute 560 de branșamente noi și o extindere a rețelei de apă potabilă cu 13 km, precum și 1.250 de racorduri la cea de canalizare, cu o completare de 33 de kilometri. În Dorohoi au fost proiectate 7.900 de branșamente noi la o rețea de apă potabilă extinsă cu peste 37 de kilometri. În ceea ce privește canalizarea, noile racorduri sunt peste 5.200, rețeaua completându-se cu încă 55 de kilometri.
"Pentru zonele Ștefănești -Săveni, lucrările vor include reabilitarea și extinderea stației de tratare Ștefănești, dar și o conductă nouă de cca 40 de kilometri. Botoșănenii din zona amintită vor bea apă din cea mai curată sursă a județului și astfel va fi soluționată o problemă lăsată nerezolvată de programul SAMTID. Mai mult, din noua conductă vor fi alimentați în viitor alți 35.000 de beneficiari din l