Destabilizarea completă a lumii arabe prin iminenta cădere a regimului Mubarak din Egipt va reseta strategiile liderilor mondiali. Am putea asista la politici de stocare şi raţionalizare a combustibililor şi produselor de bază, crede profesorul Daniel Dăianu.
Iminenta cădere a regimului Mubarak sub presiunea sutelor de mii de oameni care au ieşit pentru a şasea zi în stradă va schimba raportul de forţe în politica internaţională. Din punct de vedere economic, preţul petrolului şi cel al alimentelor deja sub tensiune sunt cele mai afectate de instabilitatea creată în Orientul Mijlociu.
Schimbarea politică din Egipt, care a ajuns la 80 de milioane de locuitori, reprezintă un "Lehman Brothers" al lumii arabe, spune profesorul Daniel Dăianu.
"Este o situaţie foarte grea, este un Lehman Brothers al lumii arabe, este un cartof mult prea fierbinte pentru toată lumea. Este un eveniment cu impact extraordinar pe plan politic, este cel mai important de după căderea Zidului Berlinului, ar putea marca acest deceniu", spune economistul Daniel Dăianu.
Căderea băncii americane Lehman Brothers este cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite şi a reprezentat factorul declanşator al crizei economice mondiale. Daniel Dăianu consideră că turbulenţele politice ce au loc acum în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu vin şi pe fondul faptului că în urma crizei economice mondiale toate ţările au fost nevoite să taie din cheltuieli, fiind pusă la îndoială chiar viabilitatea statului asistenţial.
"Ne putem aştepta la implicaţii majore pentru economia globală. România depinde de preţurile la carburant şi pentru produsele de bază, putem asista la politici de stocare şi raţionalizare a acestor produse. Se pot produce reverberaţii şi pe piaţa valutară, este posibil ca dolarul să se întărească faţă de euro", spune Dăianu.
Cotaţia contractelor future