Republica Moldova ar putea obţine un preţ mai mic la gazul importat din Rusia, în schimbul unor proiecte politice comune, de care ar fi interesată Moscova. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul rus la Chişinău. El nu a precizat despre ce fel de proiecte ar fi vorba, dar a adus exemplul Ucrainei, care a acceptat staţionarea flotei ruse în Crimeea, pentru încă 20 de ani.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin declară că în cazul în care s-ar ajunge la asemenea proiecte politice, ar putea fi elaborate unele mecanisme de compensare a preţului la gaz, după modelul aplicat în Ucraina.
"Există oare asemenea posibilităţi şi pentru Republica Moldova ? Politicienii de la Chişinău sunt cei care trebuie să decidă dacă sunt apţi să propună Moscovei anumite idei. În urma unor negocieri, cum e primit în relaţiile internaţionale, ar putea fi luată o decizie oarecare. În prezent, din câte ştiu, pe agenda relaţiilor noastre nu există aşa ceva", subliniază Valeri Kuzmin.
El menţionează că lipsa unor astfel de proiecte de pe agenda moldo-rusă "nu înseamnă că ele nu există, în general".
Mai mulţi analişti consideră că Rusia este interesată în prezent să joace un rol mai mare în economia Republicii Moldova, în special în domeniul energetic.
De asemenea, Moscova îşi doreşte ca minoritatea şi limba rusă să devină mai influente în viaţa publică din Republica Moldova şi nu în ultimul rând, ar fi interesată şi de deschiderea unei baze militare în această ţară. Chişinău, Corneliu Rusnac
Republica Moldova ar putea obţine un preţ mai mic la gazul importat din Rusia, în schimbul unor proiecte politice comune, de care ar fi interesată Moscova. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul rus la Chişinău. El nu a precizat despre ce fel de proiecte ar fi vorba, dar a adus exemplul Ucrainei, care a acce