Numărul şomerilor este în continuă creştere. Intrată în al treilea an consecutiv, criza economică de la Brăila se adânceşte, tot mai multe familii rămânând fără niciun sprijin. În medie, în fiecare lună, 300 de brăileni îngroşă rândurile şomerilor.
Unii se recalifică, alţii pleacă peste graniţă, iar alţii îşi caută cu disperare un loc de muncă, numai că ofertele aproape că lipsesc cu desăvârşire.
„Am fost angajat la termocentrala de la Chiscani, însă am fost scos cu ordodonanţa Am obţinut, între timp, permis pentru toate categoriile, aş vrea să găsesc un post de şofer profesionist, însă sunt şanse mici. Am dat chiar şi anunţ la ziar", ne-a declarat Gelu Cojocaru, 40 de ani, unul dintre brăilenii care-şi caută un loc de muncă.
Mulţi bărbaţi
Ca el sunt mii de bărbaţi şi femei. „Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii noiembrie 2010 numărul şomerilor brăileni înregistraţi era de 11.634 persoane, cu 210 mai mare faţă de luna precedentă. Din aceştia, doar 4.801 beneficiau de ajutor de şomaj şi 6.833 erau şomeri neindemnizabili", a precizat directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Brăila, ec. Anca Constantin.
Cam în aceeaşi perioadă, la Brăila, erau înregistraţi în scripte 67.200 salariaţi, 56% dintre aceştia fiind angajaţi în servicii şi vreo 40% în industrie şi construcţii.
Principalele ramuri ale economiei în care-şi desfăşoară activitatea brăilenii angajaţi, sunt serviciile şi industria confecţiilor. Dacă n-ar exista hypermarketurile deschise la Brăila, Braiconf-ul şi firmele de confecţii textile, alte mii de brăileni ar fi fost şomeri.