Este profesor la Şcoala Populară de Artă din Focşani, unde învaţă copii să aprecieze muzica. A cântat la vioară în ansamblurile profesioniste „Doina Vrancei" şi „Ţara Vrancei".
Nemţean prin naştere, dar crescut şi educat în Focşani, profesorul Dumitru Ivan a deprins tainele muzicii încă din fragedă copilărie, când mama sa l-a îndrumat către vioara la Şcoala de Muzică.
Îşi aminteşte că a studiat instrumentul cu cel mai bun profesor de vioară pe care îl avea Focşaniul la vremea aceea, Nicolae Dranga, pe care îl descrie ca fiind un adevărat profesionist. Maestrul a scos din el ce a fost mai bun, cutoate că tânărul pe atunci Dumitru Ivan nu îşi descoperise vreo calitate muzicală şi nici nu avea predecesori în familie de la care să fi moştenit acest talent.
„Graţie şi profesorului Dranga, dar şi muncii şi talentului meu am fost singurul copil de la Şcoala de Muzică selectat pentru o înregistrare la postul naţional de radio. Îmi amintesc ca şi azi că am cântat „Dans ţărănesc", a marelui compozitor român Constantin Dimitrescu, rămas în istoria muzicii clasice româneşti datorită acestei creaţii. Acest lucru s-a întâmplat când eram în clasa a şasea", îşi aminteşte Dumitru Ivan.
A dat muzica pe fotbal
Dorind să se realizeze în viaţă prin muzică, Dumitru Ivan a părăsit Focşaniul, unde nu exista un liceu de profil şi a ales Liceul de Muzică din Ploieşti. În primii doi ani de studii a făcut parte din filarmonica de elevi a oraşului. Aici şi-a descoperit un alt talent, de fotbalist, pentru o perioadă dând cu piciorul la o muncă susţinută.
„A fost o rătăcire de a mea. Jucam fotbal foarte bine şi am fost în stare să părăsesc Liceul de la Ploieşti pentru sport. În clasa a XI-a m-am întors la Focşani pentru fotbal, jucând în echipa clubului sportiv al liceului. După trei ani însă am revenit la muzică", îşi spune peripeţiile Dumitru Ivan.