O nouă directivă europeană dă posibilitatea pacienţilor români să beneficieze de servicii medicale în oricare stat din UE, parte din costuri fiind decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Cetățenii comunitari care plătesc asigurări sociale de sănătate vor putea să-și aleagă ţara în care vor să se trateze, având dreptul la rambursarea costurilor medicale în cuantumul prevăzut de legislaţia propriului stat. Raportorul proiectului legislativ, europarlamentarul francez Françoise Grossetête, explică în ce constau noile reguli: cetățenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistența medicală transfrontalieră, dacă tipul de tratament sau costurile acestuia se regăsesc în rândul prestaţiilor, prevăzute de legislaţia națională, la care are dreptul persoana asigurată în țara din care provine.
Eurodeputatul Cristian Buşoi este de părere că noua legislaţie va determina în România o schimbare de mentalitate în privinţa serviciilor medicale, pentru că deschiderea frontierelor în acest domeniu le va da pacienţilor posibilitatea să aleagă ţara în care vor să se trateze. Pe de altă parte, în felul acesta, pacienţii vor duce cu ei o parte din fondurile destinate spitalelor. „Poate fi însă şi o mare şansă pentru unităţi private din țara noastră să atragă pacienţi din statele UE“, a spus Bușoi.
După intrarea în vigoare a directivei, statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a face modificările necesare în legislația națională. Procedurile privind cardul european pentru asigurări de sănătate vor continua să se aplice pentru cetățenii care, aflați într-un alt stat membru, au nevoie de tratament de urgență.
CNAS va achita o parte din factură
Directiva privind serviciile medicale transfrontaliere prevede, printre altele, ca fiecare stat membru să stabilească un punct național de contact pentru inform