Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) ameninţă cu proteste în urma noii solicitări a Fondului Monetar Internaţional de a liberaliza preţul gazelor naturale pe piaţa internă şi consideră că această instituţie financiară doreşte distrugerea industriei chimice din România.
Liberalizarea pieţei gazelor va avea ca efect creşterea tarifelor prin impunerea unor politici de monopol asupra preţului gazelor naturale de către firmele existente pe piaţă, majoritatea fiind societăţi multinaţionale, se arată într-un comunicat al federaţiei.
"În acest context, întreprinderile din industria chimică se vor găsi în situaţia să-şi oprească producţia, iar prima consecinţă va fi disponibilizarea a mii de lucrători, lăsând agricultura din România în situaţia să importe în întregime cantităţile necesare de îngrăşăminte chimice şi implicit creând o presiune suplimentară asupra nevoilor valutare cu implicaţii importante asupra cursului valutar", se arată în comunicat.
Federaţia atrage atenţia Guvernului că aplicând cerinţele FMI "va lovi în mii de locuri de muncă" atât ale celor care lucrează nemijlocit în industria chimică, cât şi în industriile conexe şi, nu în ultimul rând, în capitalul românesc care a investit în această zonă economică.
Adoptarea măsurilor solicitate de FMI este de natură să nască reacţii sociale, iar FSLCP îşi rezervă dreptul de a apăra prin toate mijloacele legale interesele lucrătorilor pe care îi reprezintă, mai spun sindicaliştii.
Industria îngrăşămintelor chimice este cel mai mare consumator de gaze din România.