Anul 2011 va fi marcat de o crestere a tranzactiilor de proiecte de birouri, segment abandonat de investitori pana la finalul lui 2010, insa o sursa de tranzactii vor fi si activele imobiliare aflate in insolventa si faliment, au spus oficialii CB Richard Ellis Romania.
Acestia considera ca vanzarea Floreasca Business Park la finalul anului trecut, catre fondul de investitii NEPI, a reintrodus increderea in acest segment, unde tranzactiile mari au lipsit timp de doi ani, iar numarul achizitiilor va fi in crestere in 2011.
Totusi, Laura Bencze, directorul departamentului de research al companiei de consultanta imobiliara, atrage atentia ca perioada crizei a crescut considerabil diferentele dintre spatiile prime si cele secundare. Astfel, cumparatorii sunt in continuare interesati de proprietati cu un nivel inalt garantat al venitului anual si obligatii contractuale pe lunga durata.
Vanzarile vor continua sa fie in crestere si pe segmentul terenurilor destinate dezvoltarilor big-box, domeniu care a acoperit majoritatea tranzactiilor din 2010. Cresteri se prevad si pentru achizitiile de proiecte industriale sau de productie.
"Printre sursele pietei de investitii se vor numara si activele imobiliare aflate in insolventa si faliment", a spus Radu Lucianu, managing director CBRE Romania. El a exemplificat aratand ca sunt cumparatori interesati de preluarea City Mall, centru comercial intrat in faliment la finalul lui 2010.
Oficialii companiei spun ca anul acesta exista premise pentru cresterea volumului de investitii in achizitii de proiecte imobiliare (fara terenuri), dupa ce in 2010 nivelul a urcat cu 45%, pana la aproape 330 milioane euro.
Cum a mers piata de investitii in 2010
In cel de-al doilea semestru al anului trecut s-a inregistrat o activitate mai scazuta pe piata de investitii, comparativ c