Potrivit expertului, Uniunea Europeană şi-ar putea pierde încrederea în piaţa tranzacţiilor de permise de emisii CO2 din România: statul român nu a protejat suficient acest mediu.
În luna noiembrie a anului trecut (2010), "persoane necunoscute" au sustras electronic 1,6 milioane de certificate CO2 din conturile de certificate de emisii dioxid de carbon deţinute de Holcim România. Poliţia greacă a identificat hackerii şi susţine că aceştia provin din România.
Citeşte şi: Hackeri români acuzaţi că au furat permise de poluare europene. Paguba este de 15 milioane de euro
Experţi din Bruxelles consideră că aceasta este o lecţie importantă pentru România: "Acesta este un semnal că România trebuie să îşi ia în serios angajamentele faţă de politica de schimbare climatică, mult mai serios decât până acum. Statul român va trebui să compenseze legal pierderea acestor credite, dacă îşi doreşte ca în viitor încrederea în piaţa românească să nu dispară complet," a declarat, pentru Adevărul Europa, Sanjeev Kumar, expert în politica de mediul pentru organizaţia non-guvernamentală E3G.
Celelalte state membre au construit sisteme bine securizate pentru aceste credite."România trebuie să demonstreze că pieţele pot avea încredere în ea pe viitor," a spus Kumar. "(România) Trebuie să demonstreze că îşi poate îndeplini criteriile legale de emisii CO2, nu are încotro decât să compenseze financiar, din moment ce un număr mare de ţări au construit deja sisteme bine securizate pentru distribuţia şi tranzacţia de credite ETS," a mai spus Kumar.
Citeşte şi: Hackerii au furat certificate de emisii de dioxid de carbon de 15 milioane de euro de la Holcim
"Statul român ar trebui să suporte consecinţele financiare"
Dacă Holcim nu îşi recuperează toate creditele, considerând că aceste credite sunt absolut necesare pentru gigantul de ciment în a-şi atinge nivel