Străpungerea Uranus, care ar urma să fluidizeze circulaţia din Piaţa Victoriei până în Rahova, a provocat dezbateri aprinse din cauza demolării unor monumente istorice. Piaţa Matache, aflată şi ea în patrimoniul monumentelor, ar putea fi însă deplasată cu totul.
Pentru locuitorii Capitalei, Piaţa Matache este unul dintre cele mai cunoscute puncte de reper şi un simbol al vechiului Bucureşti. Vestea că hala ar putea avea soarta altor clădiri din zonă, declasate din categoria monumentelor istorice şi transformate în ruine, a pus pe jar asociaţiile non-guvernamentale. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a încercat să calmeze apele, explicând recent că doar cinci metri din hală vor fi demolaţi pentru a face loc viitorului bulevard, iar restul clădirii „va fi pus sub sticlă". O altă variantă propusă a fost devierea traseului viitorului bulevard, tocmai pentru a salva vechea piaţă, dar aceasta este considerată „fantezistă" de oficialii primăriei. Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, susţine ideea deplasării halei cu totul. „Aceasta ar urma să fie restaurată şi mutată cu 50 de metri mai încolo, pentru a nu împiedica lucrările la viitorul bulevard. Clădirea are nevoie de recondiţionare, mai ales în ceea ce priveşte partea metalică, care nu este în prezent în stare bună," explică Pătraşcu.
Problema Halei Matache va fi abordată astăzi, la şedinţa Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.
Lucrări controversate
Hala Matache a fost deja expropriată, pentru 1,4 milioane de euro, şi evacuată. Mai multe asociaţii au anunţat, zilele acestea, că au început lucrările de demolare a pieţei, deşi Ministerul Culturii nu a declasat-o, iar mai multe bloguri anunţau că au început lucrările de demolare şi că hoţii de fier vechi au intrat deja în clădire. Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune că primăr