Bancile prezinta dezvoltatorilor imobiliari, in ultimele luni, conditii mai "blande" de finantare, ceea ce creste increderea in posibilitatea de a demara constructii in acest an. Finantarile efective pentru proiecte mari se lasa insa asteptate.
Oficialii AFI Europe, unul dintre cei mai ambitiosi dezvoltatori imobiliari in materie de demarari de noi proiecte in acest an, au declarat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca semnalele primite din partea bancilor sunt incurajatoare.
Oficialii dezvoltatorului spuneau inca de la deschiderea mall-ului Cotroceni Park, la finalul lui 2009, ca spera ca acest proiect le va deschide usa spre finantari bancare pentru proiectele viitoare. Noile investitii s-au lasat insa asteptate, imobilul de birouri de langa mall fiind demarat abia la finalul anului trecut, iar celelalte proiecte de retail ale AFI sunt programate in acest an.
Majoritatea dezvoltatorilor care au in proiect centre comerciale lucreaza de zor in acesta perioada pentru a-si asigura un grad de precontractare suficient de ridicat pentru obtinerea unei finantari, iar contractul cu hipermarket-ul pare a fi primul pas in acest sens.
Totusi, piata inchirierilor se misca inca incet, iar multe proiecte stau in stand-by de peste doi ani, din lipsa de finantare. De altfel, optimismul dezvoltatorilor si dovezile de flexibilitate ale bancilor nu s-au concretizat in cazul investitiilor mari pana in prezent.
Si grupul spaniol Volumetric a observat o schimbare de atitudine din partea bancilor, atunci cand vine vorba de acordarea de finantari pentru dezvoltari imobiliare. Dan Flesariu, directorul general pe Romania al grupului, spune ca in ultimele luni, bancile si-au mai revizuit conditiile de creditare.
Una dintre modificarile care dau sperante dezvoltatorului de proiecte rezidentiale este ca unele banci au incep