Uniunea Europeană a închis piaţa de permise de emisii în urma unui furt informatic de certificate de poluare. Poliţia greacă care a detectate ultimele tranzacţii de credite pentru limitarea noxelor a declarat că frauda ar fi fost "operată" din România.
Poliţia elenă a identificat între 8 şi 10 adrese de internet folosite de hackeri pentru a ataca registrul naţional al Greciei pentru drepturile comercializării de carbon. "Am localizat adresele din România. Interpolul a fost notificat, a spus săptămâna aceasta un oficial grec care a refuzat să îşi dezvăluie identitatea, conform agenţiilor de presă din Bruxelles EurActiv şi Reuters.
Contactat de Adevărul Europa, purtătorul de cuvânt al Holcim Elveţia (baza principală a corporaţiei producătoare de ciment), Peter Gysel a spus că este prea devreme să ceară daune statului român sau să considere această opţiune. "Este evident că există o pierdere generală de încredere în piaţa de comercializare a permiselor de poluare europene, din moment ce Comisia Europeană a închis acest spaţiu. Nu avem însă un termen limită până la care ar trebui să ne pronunţăm în vederea unei cereri către statul român de rambursare financiară. Nu facem declaraţii până nu se închide investigaţia,” a spus Gysel.
| Sistemul UE de comercializare a emisiilor (ETS) a suferit pagube mari (sus)
Creditele ETS de control al emisiilor
ETS este cel mai important instrument al Uniunii Europene în combaterea schimbărilor climatice. Prin el se controlează şi sunt impuse limite emisiilor de CO2 pentru a reduce efectul de seră din atmosferă. ETS verifică peste 11. 000 de staţii industriale din 30 de ţări.
Prin sistemul ETS, centralele electrice primesc credite pentru a-şi limita emisiile de CO2. Fiecare credit are un anumit număr prin care este identificat. Fiecare companie are o ţintă de atins în emisiile de CO2. Distri