Creşterea încasărilor din TVA în urma majorării cotei la 24% a salvat bugetul anul trecut, favorizând încadrarea în deficitul agreat cu FMI, însă a frânat consumul, economia rămânând în recesiune.
Temperarea ritmului de creştere a încasărilor din TVA pe final de an aruncă o umbră de îndoială cu privire la modul în care majorarea taxei la 24%, care a salvat deficitul bugetar anul trecut, va ajuta bugetul şi în 2011, având în vedere ţinta ambiţioasă de reducere a deficitului la 4,4% din PIB.
Finanţele estimează pentru acest an încasări din TVA de aproximativ 43 mld. lei, cu 10% peste sumele colectate anul trecut.
În decembrie, ritmul de creştere a sumelor colectate din TVA a încetinit aproape la jumătate faţă de cel din noiembrie, fiind cel mai redus avans înregistrat după decizia de creştere a cotei cu cinci puncte procentuale. Sumele colectate din TVA au înregistrat în decembrie un plus de 25% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, în timp ce în noiembrie creşterea a fost de aproape 45%.
Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu susţine că încasările din TVA au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în ţinta de deficit bugetar la finele lui 2010, susţinând că FMI şi Comisia Europeană au apreciat rezultatele "foarte bune" obţinute de România în cadrul acordului stand-by .
"Noi am discutat despre rezultatele prevăzute în acordul care se va încheia la sfârşitul lunii martie. Sunt nişte rezultate foarte bune, apreciate de FMI şi Comisia Europeană. Rezultatele pe TVA sunt bune. Încasările din TVA ne-au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în deficitul de 6,5%".
Există însă şi o mare dezamăgire a FMI după doi ani de acord - că economia nu a revenit încă pe creştere economică, după cum a declarat recent Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a Fondului.
FMI a insistat de la începutul acordului cu România pentru măsuri d