Gigantul britanic BP, compania rusească de stat Rosneft, al patrulea producător de petrol din lume, şi grupul rus AAR îşi dispută proiectele petroliere din zona artică. BP şi Rosneft au un acord pentru exploatarea ţiţeiului din regiunea arctică a Rusiei, însă AAR susţine că această înţelegere încalcă un contract anterior.
Compania de stat Rosneft din Rusia a încheiat, la jumătatea lunii ianuarie, o înţelegere cu gigantul petrolier BP din Marea Britanie. Acum, o instanţă din Londra a blocat această tranzacţie, după ce partenerii ruşi ai BP din compania petrolieră TNK-BP au înaintat o plângere în acest sens. La numai câteva zile după acordul cu BP, Rosneft a semnat o înţelegere şi cu ExxonMobil, rivalul american al BP şi cea mai mare companie din lume. Proiectele sunt însă diferite. Cel cu BP vizează exploatarea zăcămintelor din regiunea arctică a Rusiei, iar cel cu Exxon prevede exploatarea ţiţeiului din Marea Neagră.
RUŞII DE LA AAR BLOCHEAZĂ PROIECTUL
Practic, britanicii şi ruşii urmau să facă schimb de acţiuni. În urma tranzacţionării a 16 miliarde de titluri, Rosneft devenea cel mai mare acţionar al BP, cu o participaţie de 5%, iar britanicii ajungeau să deţină 10,8% din Rosneft. Grupul AAR (partea rusă a parteneriatului TNK-BP) a demarat o acţiune legală împotriva acestui proiect, iar decizia dată acum de instanţa din Londra restricţionează, până la 25 februarie, atât schimbul de titluri, cât şi înfiinţarea parteneriatului pentru exploatarea ţiţeiului din Rusia Arctică.
Cei de la AAR susţin că alianţa BP-Rosneft încalcă înţelegerea lor cu britanicii, care stipulează că BP trebuie să le dea lor prima ocazia de a investi într-un proiect din Rusia, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz. Cu toate acestea, Bob Dudley, directorul executiv al BP, a declarat că gigantul energetic „a avut mereu intenţia de a le oferi oportunitatea de a investi în a