Foto: Karina Knapek / Jurnalul Naţional România subvenţionează importurile din Polonia printr-o inginerie financiară sub pretextul de „ecologizare”, totul cu scopul de a da de lucru la 650 de oameni. Şi pe parcurs îşi mai poluează şi proprii cetăţeni din Baia Mare.
Reţeta este simplă: Romplumb primeşte anual subvenţii pentru ecologizare pentru prelucrarea deşeurilor proprii. Anul trecut iniţial s-a propus acordarea 14,6 milioane de lei, subvenţia fiind de 470 de lei pe tonă. Ceea ce înseamnă un total de 31.087 tone prelucrate. Numai că în 29 decembrie 2010, exact între Crăciun şi Revelion Guvernul îşi aduce aminte că de fapt Romplumb a reciclat mai mult, aşa că a majorat subvenţia acordată până la 19,176 milioane de lei, ceea ce înseamnă 40.800 de tone. Politicienii locali, de la primar la parlamentari, au tot acuzat anul trecut societatea că de fapt nu prelucrează propriile deşeuri, ci importă material din Polonia, pe care îl revinde. Să cităm câţiva dintre ei.
Deputatul Gheorghe Zoicaş spunea în 13 decembrie 2010 că statul ar trebui să închidă Romplumb până îşi rezolvă problemele şi a început deja demersurile la Garda de Mediu şi Agenţia Naţională de Mediu. „Aici se procesează concentrat de plumb adus din Polonia, ca şi cum Baia Mare ar fi rampa de gunoi a Europei, după care duc înapoi lingourile rezultate. Ori îşi opreşte activitatea până la retehnologizare, pentru a nu mai emite noxe şi îşi trimit muncitorii în somaj tehnic, ori să se închidă pentru totdeauna, că sigur nimeni nu va plânge dupa ea”, declara Zoicaş, citat de Informaţia Zilei.
Mai departe, în 14 iunie 2010, viceprimarul Istvan Ludescher acuza şi el: „În timp, au fost alocate sute de miliarde lei vechi pentru instalaţia de desulfurare. Dar am îndoieli că Romplumb foloseşte banii tocmai în acest scop. Pentru că societatea nu prelucrează deşeuri de plumb, ci deşeuri miniere plumboa