Chiar dacă valorile caselor, de care ţin cont notarii în 2011, sunt semnificativ mai mici, acest lucru nu dezgheaţă tranzacţiile imobiliare . Preţurile caselor sunt de până la trei ori mai mici comparativ cu 2008. Cui îi pasă însă, dacă nu există cumpărători?
Aproape 450 de pagini, 60 de anexe şi nenumărate criterii cărora rişti să le pierzi şirul, dacă nu esti un fin cunoscător. Aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte „Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare din Bucureşti", care şi în acest an a creat isterie pe piaţa imobiliară. Scăderile uriaşe de până la 80% comparativ cu 2008 i-au contrariat în egală măsură atât pe notarii publici, cât şi pe analiştii imobiliari cu ştaif.
În 2008, spre exemplu, un apartament de trei camere confort 1, într-un bloc din 1987 la Piaţa Unirii era evaluat la 240.000 de euro. Pentru 2011, acelaşi bun are o valoare de doar 54.000 de euro, potrivit Euro Expert SRL şi Expert Valuation SRL, companiile de evaluare plătite de UNNPR. Scăderile sunt generalizate, însă, în cazul tuturor cartierelor bucureştene. În Militari, spre exemplu, un apartament cu trei camere confort 1 are în acest an o valoare orientativă de sub 30.000 de euro, în timp ce, în 2008, el sărea de 100.000 de euro.
Cui folosesc grilele?
„Pe Bucureşti am sesizat o scădere a preţurilor la apartamente şi o foarte uşoară diminuare a valorilor terenurilor. În schimb, am sesizat o creştere la construcţiile noi cu teren aferent", a declarat pentru „Adevărul" Doina Rotaru, preşedintele Camerei Notarilor Publici Bucureşti şi notar în Capitală. Că este vorba despre o scădere sau creştere rămâne de văzut, spune ea. „Cert este că piaţa rămâne blocată, nu au loc tranzacţii", conchide aceasta, explicând că la cabinetul său au fost autentificate, în ianuarie, doar două tranzacţii. O situaţie similară este şi la Timişoara, unde „lucrurile s