In ultimii doi ani, restructurarile de credite au devenit ceva obisnuit pentru bancile prezente pe piata din Romania. Nu la fel se poate spune si despre clienti, carora le-au fost refuzate diminuarile ratelor, fara a li se motiva decizia.
Obligati sa plateasca o rata intreaga, chiar daca in majoritatea cazurilor salariile au scazut cu 25%-30%, unii clienti au ajuns sa fie executati silit, in timp ce bancile se plang public, din cauza creditelor neperformante, pentru care trebuie sa faca provizioane.
Fals in declaratii
Sunt si persoane care au incercat sa fraudeze sistemul, dand declaratii false bancilor, doar pentru a putea avea o rata mai mica.
"Preponderent, solicitarea este respinsa in cazul in care se constata ca scaderea de venit invocata (si care in general reprezinta premisa obligatorie pentru restructurarea imprumutului) nu este reala (nu genereaza o crestere semnificativ apasatoare a indatorarii lunare)", au declarat, pentru Ziare.com, oficiali ai UniCredit Tiriac (UCT).
Pentru determinarea acestui aspect se analizeaza istoricul de rambursare si evolutia istorica a indatorii conform Biroului de Credit. Altfel spus, daca se dovedeste ca respectivul client isi permite sa plateasca rata actuala, nu exista motive pentru reducerea/amanarea ratelor, mai ales ca acestea ar putea crea o supraindatorare in viitor.
"Un alt element care poate conduce la neacceptarea solicitarii de restructurare il reprezinta argumentarea solicitarii cu evenimente care nu mai prezinta efecte in momentul curent", au mai declarat ofiialii UCT.
Birocratia
Un alt motiv pentru care banca va poate respinge restructurarea creditului este cel legat de documentatia incompleta. Nu putine sunt cazurile in care clientii nu au putut demonstra ca au ramas fara serviciu sau ca li s-a taiat salariul.
@N_