Viitorul Egiptului este sumbru chiar şi dacă actualul preşedinte este înlăturat, în condiţiile în care oamenii de rând nu văd un lider care să îl înlocuiască, cu toate că opoziţia s-a coalizat în spatele laureatului Premiului Nobel Mohamed ElBaradei.
Protestele din Egipt au adus de aceeaşi parte a baricadei persoane care au un singur obiectiv, înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak, dar care nu ştiu cum vor să arate ţara lor în cazul în care dorinţa le devine realitate, scrie presa internaţională.
În acelaşi timp, cu fiecare zi în care protestele continuă, economia se deteriorează. Comerţul exterior este suspendat, turiştii au părăsit aproape în totalitate ţara, iar băncile rămân închise. Astfel, asupra preşedintelui Mubarak este exercitată o presiune suplimentară pentru a veni rapid cu soluţii pentru că lipsa tot mai acută a alimentelor şi a serviciilor va genera rapid noi turbulenţe.
"Lipsurile pot genera mai multe proteste şi demonstraţii de stradă. Marile probleme vor apărea în următoarele săptămâni", spune Ahmed Galal, analist la Forumul de Cercetare Economică din Cairo.
Părerea economistului este împărtăşită şi de oamenii de rând. "Mai putem continua încă o săptămână", spune Samih Hammam, un profesor în vârstă de 38 de ani. "După aceea va fi un haos şi mai mare, probleme mai multe şi reacţii mai violente."
În febra protestelor, bărbaţii scandează împotriva regimului alături de femei, laicii lângă fundamentaliştii islamici, săracii lângă bogaţi, însă cei mai prezenţi pe străzi sunt tinerii.
"O astfel de alăturare mă îngrijorează. Unde se va ajunge? Cum poţi crea o conducere a statului care să îi reprezinte pe aceşti oameni fără să îi divizezi?", spune Gasser Abdel Razeq, activist pentru drepturile omului prezent în ultima săptămână în rândurile demonstranţilor.
Întrebările pe care şi le pune Razeq reprezintă provoc