„Hakuna matata!“ (Nu-ţi face griji!) - spun kenyenii în limba swahili. Aceasta este deviza localnicilor, deşi majoritatea luptă zilnic pentru supravieţuire. Membrii expediţiei „Adevărul“ au aflat cum trăiesc localnicii în Nairobi sau în împrejurimi. Ei îşi câştigă existenţa din suvenirele pe care le vând turiştilor la marginea drumului.
Nicio excursie nu este una adevărată fără câteva cumpărături din pieţele locale. Prin urmare, şi cei 15 câştigători ai concursului „Rahan te trimite în safari!", organizat de ziarul „Adevărul", au zăbovit la prăvăliile din Nairobi, capitala Kenyei.
Suvenirele sunt parcă mai „autentice" când sunt luate de la margine de drum, şi nu dintr-un magazin îngrămădit într-un mall. Iar localnicii abia aşteaptă grupurile de turişti! Totul este negociabil - acesta este primul lucru pe care îl auzi din partea vânzătorilor, imediat după „Jambo!", salutul în limba swahili. Nimic nu are un preţ afişat, dar cu cât cumperi mai mult, cu atât vei primi o reducere mai mare, te asigură localnicii. Iar coşurile de cumpărături sunt umplute repede. La început, preţul cerut este exorbitant. Dar aşa începe negocierea, pentru că „trebuie să ne despărţim prieteni", după cum spune Matthew, un vânzător local. După câteva minute bune, preţul scade cu aproximativ 40%, ajungând la valoarea din orice magazin obişnuit. Palma se bate însă doar după ce îşi dă şi şeful magazinului aprobarea.
Salariul mediu,200 de dolari
Tudor (stânga) şi Andrei, gata să plece la „vânătoare“
În spatele acestor târguieli,fiecare om are o poveste. George, în vârstă de 33 de ani, este căsătorit. Are deja doi copii, de cinci şi de trei ani, iar soţia este din nou însărcinată. În urmă cu un an s-a mutat din partea nordică a Kenyei la Nairobi. „Eram ţăran. De unde vin eu, pământul este arid şi munca grea. Ne-am mutat la Nairobi pentru o viaţă mai bună şi sunt ferici