Una dintre modificările principale aduse programului „Prima Casă" în acest an stabileşte că beneficiarii creditelor trebuie să-şi pună conturile gaj în favoarea băncii. Specialiştii imobiliari susţin că situaţia creată i-ar putea descuraja pe solicitanţi.
Pentru anul 2011, Executivul a decis un plafon al garanţiilor de 200 milioane euro, adică o sumă de cinci ori mai mică decât cea alocată în anul apariţiei programului „Prima Casă". Şi faţă de anul trecut plafonul stabilit în 2011 este mai mic. „Sumele în descreştere alocate acestui programul ne arată, practic, că programul Prima Casă se stinge. Programul nu a fost corect fundamentat economic, şi atunci evident că succesul nu a fost unul foarte mare. Să ne amintim că în primul an s-a alocat un miliard euro, iar anul trecut plafonul a fost de 700 milioane euro" spune Radu Zilişteanu, analist imobiliar, doctor în economie.
Gaj pe conturile clienţilor
Potrivit noilor reglementări, banca pune gaj pe conturile clienţilor deschise la banca de la care se ia creditul. Este o măsură suplimentară de garantare, chiar dacă statul garantează aceste credite. Cu alte cuvinte, beneficiarul permite băncii să ia bani din contul său de salariu dacă nu îşi mai poate achita datoriile. E nevoie însă ca o instanţă să permită băncii poprirea ratelor din contul respectiv. Aşadar, banca are prioritate faţă de alţi creditori în situaţia în care s-ar începe executarea silită a persoanei în cauză.
Ce se întâmplă în caz de divorţ
Dacă locuinţa a fost cumpărată de doi soţi şi aceştia divorţează, legea permite unuia dintre ei preluarea în proprietate exclusivă a casei.
Sunt suficienţi doi asociaţi pentru construcţia unei locuinţe noi
Pentru a impulsiona construcţia de locuinţe noi, Guvernul a simplificat procedura în cazul construcţiei unei locuinţe colective pentru care se poate obţine o garanţie a unui cre