Jurnaliştii de la publicaţia „Wired" au realizat un reportaj în oraşul cu 120.000 de locuitori, localitate care a devenit, în ultimii ani, un adevărat centru al infracţiunilor online.
„Râmnicu Vâlcea este un oraş a cărui afacere este cyber-infracţiunea. Iar afacerea înfloreşte", crede Yudhijit Bhattacharjee de la revista „Wired".
Cunoscut la nivel mondial drept „Hackerville", prima impresie pe care oraşul cu 120.000 de locuitori o lasă străinilor este compusă din două contraste: pe de-o parte, casele care stau să se prăbuşească şi găinile din faţă lor, pe de alta maşinile de lux care „sufocă" străzile din Râmnicu Vâlcea. „Ultimele modele BMW, Audi şi Mercedes, conduse de bărbaţi de 20-30 de ani, care poartă lanţuri de aur", a observat aici jurnalistul.
Acesta continuă cu o analiză a infracţiunilor online săvârşite de locuitorii acestui oraş. În ciuda denumirii de „Hackerville", numai o mică parte dintre aceşti escroci chiar sunt hackeri. „Majoritatea sunt specializaţi în înşelătorii legate de comerţul online şi atacuri de tip malware asupra altor afaceri", arată jurnalistul. Potrivit autorităţilor, aceste escrocherii le-au adus făptaşilor zeci de milioane de dolari în ultimul deceniu, declanşând noi proiecte de dezvoltare imobiliară, deschiderea de cluburi de noapte şi centre comerciale.
Jurnalistul ăşi continuă reortajul cu descrierea întâlnirii dintre el şi Bogand Stoica şi Alexandru Frunză, doi dintre cei patru poliţişti locali care acoperă domeniul infracţiunilor digitale. Stoica, în vârstă de 32 de ani, şi Frunză (29 de ani) s-au întâlnit cu Bhattacharjee într-un restaurant. Ei îi povestesc acestuia cum arata oraşul înainte de 1989: pe străzi vedeai numai Dacii, iar accesul la informaţie era limitat (numai două ore de programe televizate pe săptămână). În 1998, o nouă revoluţie a zguduit acest oraş: internetul.
Datorită uzinelor din